Dieta proteinowa

Podejmując się odchudzania trzeba pamiętać o osobistym dopasowaniu jadłospisu. Jednym  z bardziej lubianych sposobów zrzucenia wagi jest dieta Dukana określana też jako dieta proteinowa. Jej autorem jest francuski specjalista w zakresie dietetyki i znawca metod walki ze zbędnymi kilogramami doktor Pierre Dukan. Jego żywieniowy plan (plan protal) nie przymusza do rygorystycznego ograniczenia dawek żywnościowych, a jedynie przyzwyczaja do zdrowych nawyków.
 
Książka „ Nie potrafię schudnąć” błyskawicznie stała się bestsellerem. Doktor umieścił w niej nie tylko rady pokarmowe oraz metody walczenia z nadwagą, ale również znakomite, zdrowe przepisy kulinarne pomagające ułożyć osobisty jadłospis od nowa.
 
Co stanowi podstawę dla diety proteinowej? Szczególnie ograniczenie artykułów zawierających duże ilości węglowodanów na rzecz dań bogatych w białko. Węglowodany powodują produkcję cukru, a zatem przyczyniają się do nabierania dodatkowych kilogramów oraz podniesionej produkcji tłuszczów.
Dieta Dukana nie tylko pomaga zredukować wagę, ale również pomaga w jej utrzymaniu.
 
Plan protal składa się z czterech następujących jedna po drugiej, zwanych też protalami:
•    Protal I - część ataku nazywana także częścią uderzeniową; przynosi natychmiastowe efekty. Trwa ok. 5 dni, lecz zależy to przeważnie od ilości kilogramów, jakie pragniemy zrzucić. Rezultaty są niezmiernie motywujące. W tym etapie powinniśmy spożywać nade wszystko delikatne mięso oraz nabiał. Ten etap przypomina głodówkę, z tym, że dostarcza. Dostarczanie delikatnego mięsa przyspiesza przemianę materii. Najlepiej powinno być z grilla lub z piekarnika, właściwy jest też drób pozbawiony skóry, drobiowe wędliny oraz szynka, niezawierający dużej ilości tłuszczu nabiał (jogurty, ser biały, kefiry, maślanka, mleko), ryby w każdej postaci, podroby, jajka i owoce morza. Do diety można dodać korniszony i cytryny oraz można uzupełnić ją pobudzającymi trawienie przyprawami: chili, musztarda, ocet, sól. Bezwarunkowo należy pić dużo wody do dwóch litrów dziennie. Płyny można uzupełniać także w postaci kawy, herbaty zwykłej i ziołowej.
•    Protal II - faza naprzemienna diety Dukana zachowuje miarowy bieg i bezpieczne dla ciała tempo gubienia kilogramów. Obligatoryjne są tutaj wszystkie reguły z poprzedniego etapu. Pomocniczo wzbogacamy naszą dietę o warzywa, jedzone na surowo czy gotowane. Lecz nie wszystkie są dozwolone, możemy sięgać po:  szparagi, szpinak, rzodkiewkę, cykorię, ogórki, sałatę, pomidory, buraki, paprykę, marchew oraz grzyby. Zabronione są:  kartofle, kukurydza, bób, soczewica, groch, ryż i karczochy.
•    I i II etap aplikujemy naprzemiennie aż do momentu, gdy uzyskamy pożądaną wagę.
•    Protal III - faza ugruntowania osiągniętej wagi oraz niedopuszczenia do pojawienia się efektu, jo-jo; jest to bardzo istotny etap. Zasady są dosyć ściśle określone, trwa 1 dzień na każde utracone 10 kg.  Od tego momentu można konsumować białka oraz warzywa jednocześnie. Dołączamy bez ograniczeń owoce (choć nie wszystkie gatunki), pełnoziarniste pieczywo, żółty ser, dwie porcje produktów zawierających skrobię, mięsa, spożywamy również dwa dowolne posiłki w ciągu tygodnia (tzw. królewska uczta).
•    Protal IV - faza ostatecznej stabilizacji; jest to niezmiernie istotna reguła pomagająca utrzymać wagę, jaką jednak należy stosować do końca życia. Polega na jedzeniu czystej proteiny jeden raz w przeciągu tygodnia. Pomaga to przystosować organizm do nowej wagi.
 
Dieta Dukana jest jedną z najbardziej skutecznych spośród tych opierających się na produktach naturalnych. Wśród jej zasad nie ma pozbawiających zapału wyrzeczeń czy kalkulowania kalorii. Inspiruje do nauki prawidłowych nawyków, a przede wszystkim zwalcza efekt jo jo.
 
Pomimo braku dowodów naukowych na skuteczność diety liczba jej zwolenników bez przerwy rośnie.