Zdrowe jedzenie wytyczne



Zdrowe odżywianie zasady i jadłospis
Aby wspomóc w produkcji hormonów „pożeraczy” tłuszczy poleca się śniadania bogate w białko: plaster zimnej pieczeni, odtłuszczona szynka, tofu lub twaróg. Do tego trochę kwaśnych owoców: cytrusowe owoce, porzeczki czarne lub jabłka. Kawę lub herbatę należałoby spożyć z mlekiem, - ale bez cukru (słodzik może być).

Jeżeli człowiek  poczuje głód w ciągu przedpołudnia, może pozwolić sobie na niewielka przekąskę. Przykładem może być: kromka chleba pełnoziarnistego z masłem. Na to plaster rostbefu bądź zimnej pieczeni (około 40 gram). Pomidora trzeba  skroić w plasterki oraz ułożyć na kanapce.

Małe musli (mniej więcej pół filiżanki) z kawałkami świeżych owoców też może być doskonalą przekąską. Istotne by pomysłowość była duża.
Identycznie jest z daniem głównym. Trafnie jest dobrze zjeść przed obiadem sałatkę, doprawioną octem lub olejem. Potem wybrać można: mięso chude (wątróbka lub szynka), drób pozbawiony  skóry, kotlet przygotowany z indyka (bez stosowania sosu), ryba ( pieczona, ale bez panierki), kraby, krewetki, ośmiornice, ostrygi,  kawior  albo tofu, przykładowo wędzone.
Kluczowa wiadomość: należałoby stosować drobne ilości soli ,a dania przyprawiać lepiej śródziemnomorskimi mieszankami ziół, bądź curry, pieprzem i innymi ziołami. Też sok z cytryny, czosnek, lub cebula są idealnymi dodatkami polepszającymi odczucie smakowe. Tak jak chrzan i musztarda. Powinno się wystrzegać się słonych i tłustych sosów. Sosy beztłuszczowe i niskotłuszczowe  mogą być spożywane.

Warzywa odgrywają dużą rolę w podtrzymaniu filigranowej postawy. Muszą być zawsze dodawane do dań. Bulwiaste rośliny i jadalne korzenie (takie jak kalarepa, seler, czarny korzeń i marchew) krótko garnirować w lekko słonej wodzie, ażeby nie stracić żadnych wartości odżywczych. Tak samo jest z liściastymi i tyczkowymi roślinami (koper włoski, kalafior, szparagi i szpinak itp.), owocowymi warzywami (pomidory, oberżyny lub cukinie) oraz roślinami strączkowymi (np. groch, soczewica).

Jeżeli czuje się głód w godzinach południowych - nie jest to większy problem. Można pozwolić sobie na małą przekąskę. Przykładowo: banan pokrojony w cienkie plasterki pomieszany z kubkiem jogurtu. Dodać powinno się jedną łyżeczkę melasy (którą można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością). Wszystko trzeba posypać ziarnami słonecznika.

Między daniami, w godzinach południowych można zjeść dodatkowe produkty: owoce (każdą odmianę), jogurt owocowy, delikatny twaróg z dodatkiem chrupkiego pieczywa. Jeśli danie ma być bardziej wykwitną rekomenduje się: pstrąga (50 gram) z niewielką dawką chrzanu oraz jednym kawałkiem pełnoziarnistego chleba. A na  zakąskę sprawić można sobie coś pysznego.
Kolacja powinna być zestawieniem pożywienia surowego z wysokobiałkowym. Surowe warzywa, ich  dostatni pęk, przyprawiony octem i dobrym olejem roślinnym (na przykład z oliwek, słonecznikowym lub sojowym). Najważniejsze są: karczochy, awokado, cykoria, endywia, sałata gruntowa i inne odmiany sałaty, w zależności od pory roku, marchew, kukurydza, rzodkiewka, boćwina, seler, cebula. Orzechy, ziarna, nasiona, kiełki i szczypiorek także znakomicie  pasują do bukietu surowych warzyw.

Zdrowe jedzenie przepisy
Sałatka nie może przypominać karmy dla królików. Dodatkowo używa się: piersi kurczaka (bez skóry), szynki (z jak najmniejszą ilością tłuszczu), kotletów zrobionych z indyka, polędwicy wieprzowej w plastrach lub kostkach, pokrojonej drobniutko wątróbki drobiowej lub cielęcej, zimnej pieczeni czy rostbefu w plastrach, tuńczyka z puszki, wędzonej ryby (przykładowo filet z pstrąga), krabów, ośmiornic, raków i homarów (z puszki), ugotowanych na twardo białek lub kiełbasek wykonanych z tofu. Nie powinno się jednak dołączać więcej niż 50 do 80 gram mięsa, ryby lub drobiu.

Nowe dyspozycje od biochemików: Należy posilać się w porze wieczoru,  krótko przed kładzeniem się spać kąsek czystego białka: mniej więcej 30 gram mięsa z kurczaka, ryby, zimnego mięsa albo 60 gram sera chudego albo tofu. Oprócz tego wypicie soku z jednej cytryny jest pozytywne. Cytryna to kwaśny owoc, - jednakże jej jedzenie przynosi gigantyczne efekty, wspomagające  mózgową przysadkę w wytwarzaniu hormonu odpowiedzialnego za wzrost.

Produkowanie hormonów pomagające w walce ze zbędnym tłuszczem może być korzystne dlatego że jest wspomagana witaminą C. Dlatego też winno się jeść duże ilości świeżych owoców. Nadto pozytywnie wpływa przyjmowanie dodatkowych dawek tej witaminy, znajdującej się w suplementach diety.

Warto posiadać wiedzę, że regularna, wystarczająca działalność motoryczna jest sprzyjająca nie tylko dla wagi, lecz również dla całego ciała. Niezwykle pomocny może okazać się również produkt Natura Vitalis- „L-Carnitin”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz