Dieta makaronowa

Dieta, której podstawą jest makaron to doskonały argument na to, iż makaron nie tuczy. Kaloryczne jest dopiero konsumowanie go w w dużych ilościach i serwowanie z ciężkostrawnymi dodatkami.
 
Na czym jednak konkretnie polega dieta wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej? Najistotniejsze jest to aby organizmowi dostarczone zostało 1200 kalorii. Tej sztywnej reguły powinniśmy się trzymać komponując dietę. Dzięki dużej zawartości węglowodanów idealnie nadaje się dla sportowców. W końcu nie bez powodu powstała w krajach wysp i marynarzy.
 
Podstawą diety jest makaron. Najlepiej razowy bądź pszenicy durum. Szczególnie ten drugi podwyższa poziom serotoniny w mózgu, co chroni nas przed chandrą i depresją. W skład jego wchodzi tryptofan, jaki odpowiada za produkcję hormonów szczęścia.
 
Ile razy powinniśmy jeść makaron? Raz- na obiad albo dwa razy (na obiad i kolację). Poza efektem chudnięcia makaron zawiera witaminę A, jaka korzystnie oddziałuje na wzrok, skórę oraz wyśmienite samopoczucie oraz D wspierającą układ kostny, zęby, układ nerwowy i mięśniowy. Makaron ma również mnóstwo błonnika, skrobi, żelaza i magnezu, jakie podwyższają tempo przemiany materii.
 
Makaron podajemy przeważnie z warzywami i owocami. Rezygnujemy z ciężkiego mięsa i sosów na rzecz małych porcji ryb, owoców morza. Całość zaś skraplamy oliwą z oliwek.

Propozycja na śniadanie to  muesli z łyżeczką pestek dyni i około 100g jogurtu naturalnego albo bułką z miodem, kawą albo herbata bez cukru. Inna wersja to kromka chleba pełnoziarnistego z masłem i jajko na twardo. Na drugie śniadanie zagryzamy banana albo inne owoce.

Kluczowym kłopotem jest obiad. Nie powinien być zbyt ciężko. Dlatego proponuję 175g tagliatelle z sosem ze szpinakiem, 50g sera Gorgonzola oraz dwie łyżki mleka albo 100g penne z sosem z ćwiartki papryki, kawałka pora, jednej łyżeczki oliwy i piersi z kurczaka. 

Pomysł na kolację to kromka chleba z trzema (maksymalnie) plasterkami chudej szynki albo sałatka zielona z dodatkiem 14 gram pieczonego kurczaka, dwoma pomidorami, z jedną łyżką kukurydzy oraz jogurtu lub dwa naleśniki z serem i szklanka soku warzywnego.
 
Poprawione menu to idealna kombinacja makronu oraz warzyw i ryb, jaka zapewnia naszemu organizmowi dużo niezbędnego białka. Dania są niesamowicie smaczne co dodatkowo poprawia nasz nastrój i  motywacje tak niezbędną podczas odchudzania.

Dieta makaronowa trwa 2 tygodnie i obniża wagę o 4 kilogramy. Mimo że nie brzmi to nazbyt oszałamiająco jednak jest to trwały spadek masy ciała bez efektu jojo.
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz