Pułapka insulinowa



Przyroda wykształciła milion lat temu dyspozycję dla procesu przemiany materii. Dwieście lat temu ludzie zobaczyli proces z cukrem, potem z mąką białą jak również polerowanym ryżem. W ówczesnych okresach było to niezmiernie istotne. Poprzez to odmieniono produkcję naturalnych wyrobów na wytwarzanie tych przetwarzanych. Trzustka jest narażona na niebezpieczeństwo, gdy pojawiają się obce i szybkie cukry: Przekazuje wtenczas zastrzyk insuliny do krwi. Hormon ten powoduje iż ludzie tyją.

Nie do wyobrażenia - czyż nie?!
Matka Natura obdarowuje nas „wyszczuplającymi”, jak również tymi "tuczącymi”. Aby pojąć to zjawisko  powinno  przebyć się  krótki ekstrakurs do świata węglowodanów. Wówczas znajdzie się uzasadnienie. Jedno należy podkreślić, iż Matka Natura nie pragnie ludziom przesyłać insuliny. Hormon powoduje przyrost wagi lecz również zmianę  samych żywieniowych nawyków.
Jeżeli człowiek zjada cukier ze słodyczy, skrobi ziemniaczanej i zbożowych produktów, czy pochodzący z warzyw błonnik a także owoców -to dostarcza do  organizmu węglowodany. Różnią się one od siebie substancjami i stworzone są z prostych cukrów.  Najmniejszą cząstką cukrów jest glukoza. Czym więcej jednostek zostaje połączonych ze sobą, to bardziej scalony jest cukier.
Cecha ta dowodzi, iż są cukry proste i złożone. Cukry proste znajdują się w cukrze spożywczym a także produktach pszennych. Jedząc te artykuły, dawka cukru wędruje do krwi, co powoduje, że  stan węglowodanów ogromnie wzrasta. Natomiast trzustka zaczyna  wydzielać znaczne ilości insuliny. Właśnie przez to krew rozpoczyna być odseparowana przed molekułami glukozy, jakie przesuwają się do miejsc , w których człowiek   nie widzi ich, to znaczy do tłuszczowych komórek. To przyczynia się do tycia.

Insulina w tym wypadku jest nadzwyczaj korzystna. Pomaga powstrzymać, ażeby węglowodan nie kumulował się we krwi oraz nie podnosił niebezpiecznego pułapu. Insulina chroni człowieka  przed dużą dawką cukrów przez co gromadzi je szybko w komórkach tłuszczowych. Nastręcza się jednak zapytanie jak temu zapobiec?

Odpowiedź na takie pytanie jest prosta: w miejsce cukrów prostych ludzie powinni jeść złożone, jakie można znaleźć przykładowo w ziemniakach jak również produktach zbożowych. wymienione jako pierwsze ciało rozpuszcza  na proste cukry, a to chwile trwa. Dlatego że trzeba na to znacznej ilości okresu , to  trzustka nie potrzebuje tworzyć insuliny na „dużych obrotach”. Przez taki rozkład, złożone cukry kierowane są bezpośrednio do krwi wolno , jako glukoza. Insulina bez kłopotu je przekształca. Wpływa to korzystnie na figurę.

Czyli jest to bardzo łatwe. Ludzie mogą jeść wszystko jednak wyłącznie artykuły z prawidłowych i zalecanych spożywczych grup. Również czekolada polecana jest , gdy zawiera w sobie przynajmniej 60% kakao. Temat cukrów prostych nie istnieje wówczas. Kiedy jednak skonsumuje się trochę ciasta, to  wtedy przez przynajmniej pięć godzin po konsumpcji, tłuszczowe komórki są zablokowane. Czynnik wyzwalania tłuszczu jest przez to zakłócony. Nie wspomogą również wyszczuplające hormony, jakie wyzwalają się  dzięki cudownej recepturze IQ-Weight-Management. Wówczas nie pomoże nawet uprawianie  sportu.

Powinno się wystrzegać się „szybkich” cukrów, znajdujących się w takich produktach jak: musli słodzone, płatki kukurydziane, pieczywo białe, rogaliki, polerowany ryż, kluski, makaron, cukier, frytki, lody, słodycze, potrawy „z proszku”, słodzone soki, lemoniada, piwo i wiele innych.
Winno się jeść  na przemian złożone cukry, jakie znajdują się w następujących produktach: musli pełnoziarniste (bez cukru), akacjowy miód, dżem niesłodzony, chleb pumpernikiel, żytni chleb, chleb pełnoziarnisty, chleb otrębowy, naturalny ryż, razowy makaron, ziemniaki, świeże warzywa, świeże owoce, sałatki, owocowe i warzywne soki, orzechy i inne.

1 komentarz: