Kiedy
pragniemy zrzucić zbędne kilogramy, a nie lubimy głodówki, koniecznie winniśmy
swoje zainteresowanie skierować ku diecie
niełączenia. Jest to zróżnicowana dieta, efektywna (umożliwia pozbycie się paru
kilogramów w dość krótkim czasie), nie wymaga zrezygnowania z ulubionych dań, a
wyłącznie świadomości co jemy i jak łączymy produkty.
Zasady diety niełączenia
W czym tkwi tajemnica tej diety? Nade wszystko w jednym daniu nie łączy się węglowodanów oraz białka oraz przyjmujemy najwięcej tysiąc kalorii. Sprawia to, ze dieta jest niskokaloryczna, zaś jej postawą staje się przyjmowanie posiłków w takich zestawach by wspierały trawienie.
Dieta ta rozróżnia trzy grupy produktów:
• produkty
neutralne- warzywa liściowe i korzeniowe, orzechy, ogórki, kabaczki,
produkty mleczne zakwaszone, tłuszcze, śmietana, twarogi, cukinia,
pomidory oraz surowe i wędzone mięso i ryby.
• produkty
białkowe- ugotowane mięso i ryby, wyroby wędliniarskie, mleko, sery o
zawartości tłuszczy poniżej 50 proc, jaja, drób, owoce (z wyjątkiem bananów).
• węglowodanowe-
pieczywo, banany, ryż, makarony, ziemniaki, kasze, suszone owoce, słodziki.
Czego nie można łączyć? Mamy 3 podstawowe zasady:
1. nie łączymy w jednym posiłku
węglowodanów i białka, dzięki temu organizm łatwiej strawi pokarm i spali
tłuszcz
2. w każdym jednym daniu powinien się
znaleźć przynajmniej jeden neutralny produkt będący dodatkowym spalaczem
tłuszczu czyli witamina C, magnes,
żelazo, jod, chrom oraz kamityna
3. dziennie nie można przekroczyć 1000 kalorii
Reasumując,
nie łączymy węglowodanów z produktami białkowymi. Z kolei produkty z grupy
neutralnej podawać można z obiema grupami produktów. Ponadto główne danie musi
zawierać witaminę C, magnez, żelazo, wapń, jod czy chrom.
Dzienne menu i dieta niełączenia
Dzienny podział posiłków winien wyglądać w następujący sposób: posiłek poranny- 250 kcal, kolejne śniadanie (75 kcal), deser (75 kcal), obiad składający się z dwóch dań- po 300 kcal. Pamiętać trzeba, że jeden z nich musi opierać się o węglowodany a drugi o białko i jeden na warzywach i owocach. Pomiędzy białkami i węglowodanami należy zachować 2 lub 3 godziny przerwy. Ważne by pić wyłącznie między poszczególnymi posiłkami.
Dla kogo polecana jest taka dieta? Ludziom cierpiącym na nadciśnienie, nadkwaśność, choroby serca, układu krążenia oraz uskarżającym się na przemęczenie. Do jej zalet należą zróżnicowanie produktów i dostarczanie dużej ilości witamin i minerałów. Dieta ta nie tylko odchudza, lecz również polepsza przemianę materii i nastrój. Do jej minusów zaliczyć trzeba fakt, że pierwszym treściwym posiłkiem jest obiad, do czego należy się przyzwyczaić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz