Magnez obecny w diecie

Metodyczne przyswajanie magnezu zmniejsza napięcie mięśniowo-nerwowe jak również zapewnia dobrą pracę narządu jakim jest serce i przeciwdziała niespodziewanym wahaniom ciśnienia krwi. Badania pokazały, iż podawanie magnezu przez czas 4 tygodni po odbytym zawale, nadzwyczaj dobrze wpływa na szybszą rekonwalescencje chorych, dopomaga w ich leczeniu, a także zapobiega tworzeniu się skrzepów i niebezpiecznej arytmii serca.
Magnez podwyższa pułap korzystnego cholesterolu, HDL lecz zapobiega zbieraniu się złego- LDL w krwionośnych naczyniach, co obniża znacznie niebezpieczeństwo zachorowania na miażdżycę.
Ten wartościowy minerał to ważny element budulcowy kości. Stosowany w dużych  dozach fenomenalnie współdziała z witaminą D oraz wapniem, co skutkuje wzmocnieniem kości i gwarantuje profilaktykę osteoporozy.
Prawidłowy poziom magnezu broni ludzi przed migreną, astmą a także cukrzycą, w czasie, jakiej zwiększa się ubytek magnezu w nerkach. W związku z tym preparaty bogate w magnez i połączone z wit. B6 (pirodyksyną), dopomagają jego przyswajanie i są efektywne w walce z nerkowymi kamieniami. Konsumowanie pomocnych 200 do 300 miligramów magnezu codziennie, ochrania przed chorowaniem na cukrzycę. Wiele naukowych badań udowodniło, iż magnez z uwagi na swoje bogate właściwości  jest niezmiernie dobry w złagodzeniu przedmiesiączkowego napięcia-PSM, jak również w kurowaniu nadwrażliwości piersi oraz migren. W związku z tym zaleca się, aby kobiety uskarżające się na nadmienione dolegliwości wykorzystywały powiększoną dozę magnezu w granicach od  300 do 500 miligramów na dzień najmniej na 2 tygodnie przed tym jak zacznie się okres.
Pierwiastek ten jest antystresowy, działa niezmiernie dobrze na sercowo-naczyniowy układ, przeciwdziała zakrzepom żylnym, zaś przede wszystkim usprawnia ciśnienie krwi. Perfekcyjne stężenie tego minerału zapobiega powstawaniu cukrzycy jak również, działa na perfekcyjny rozrost kostnego układu, niweluje niebezpieczeństwo powstania chorób serca, co przyczynia się do powiększenia długości życia. Funkcjonuje odmładzająco, spóźnia starzenie się redukując liczbę wolnych rodników w organizmie.
Krótko mówiąc, magnez przynosi pozytywne wyniki w kurowaniu choroby Raynauda (napadowego zatrzymania tętnic w okolicach rąk czy stóp), urazów mięśni szkieletowych, zgorzeli, epilepsji, stanu zapalnego okrężnicy, drażliwości nerwowej i zmęczenia, przesadnej suchości skóry, zatruć toksycznymi metalami np. ołowiem oraz wieloma innymi bardzo poważnymi schorzeniami ciała.
Zalecane dozowanie magnezu
Według RDA, zalecana dzienna dawka magnezu, jaka winna być stosowana   wynosi ok. 300 miligramów, a prewencja różnorodnych chorób wymaga przyjmowania zwiększonej podwójnie rekomendowanej przez RDA dawki. Takowej suplementacji oczekują osoby , u których występuje niebezpieczeństwo osteoporozy.
Naukowe badania pokazują, iż spory procent populacji nie przyjmuje dostatecznej ilości magnezu w diecie. Wielu fachowców twierdzi także , iż nawet uzgodniona przez RDA dzienna doza jest nazbyt mała, naprawdę zyskać z pozytywów, które daje wspierająca suplementacja.
Kobiety po 50-tce przed menopauzą, które są w ciągu otrzymywania zastępczej terapii hormonalnej potrzebne jest  by dostarczały organizmowi aż 750 mg tego pierwiastka, co sprawić może trudność ażeby dostać je tylko z pożywienia.
Źródła magnezu
Powinno się wiedzieć, iż najistotniejsze jest przekazywanie ciału bardzo dużej dawki magnezu przez akuratne i zdrowe odżywianie. Najlepiej zaopatrzone w  magnez są produkty mleczne, ryby, mięso jak również owoce morze. Zasobne w magnez są też zielone warzywa liściaste- jarmuż, kapusta sitowata, botwina, pietruszka, szczaw i rukiew wodna.
Pierwiastek ten zawierają także takie produkty jak: orzechy, migdały, fasola, melisa, awokado, banany, brzoskwinie, brązowy ryż, drożdże piwne, kantalupa, czosnek, grapefruity, morele, figi, sezam, soja oraz pełne ziarna.
Sporo z ziół wśród których wymienione powinny być: świetlik, rumianek, pieprz cayenne, kozieradka, chmiel, trawa cytrynowa, lukrecja, skrzyp, pokrzywa, papryka sproszkowana, oraz szałwia to cenne źródła tego minerału.
W preparatach magnez można znaleźć pod różnymi postaciami przykładowo: fosforan etanoloaminy, mleczan, cytrynian, askorbyl, glicynian a także fumaran magnezu.
Niedostatki magnezu
Nazbyt wysokie konsumowanie alkoholu, leków moczopędnych, leków na epilepsję, antybiotyków, medykamentów mających w składzie ekstrakty z naparstnicy i litu wypłukuje oraz powstrzymuje przyswajanie magnezu. Wskutek tego osoby stosujące te leki , muszą spytać się lekarza by zacząć wspierającą suplementacje magnezem.
Wspierającymi czynnikami pomniejszającymi ilość tego pierwiastka w ciele są: fluor, cynk, witamina D, regularne biegunki, dieta wysoko-tłuszczowa i wysoko-białkowa, tran, dieta w której znajdują się produkty z kwasem szczawiowym, czyli kakao, szpinak, rabarbar oraz herbata.
Małe dawki magnezu w organizmie stanowią przyczynę zaburzeń takich jak: nerwowe impulsy jakie oddziaływają na dobrą pracę mięśni i doprowadzają do skurczów, nadciśnienia, arytmii serca, astmy, wiecznego zmęczenia, nagminnych nawrotów anginy, a także zespół jelita drażliwego. W związku z tym ludzie uskarżający się na wspomniane dolegliwości  muszą cyklicznie wykonywać fachowe testy sprawdzające ilość stanu magnezu we krwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz